13-11-18OPGELET: Nieuwe brandstofbenamingen!

Als je de volgende maal gaat tanken let je maar beter op jouw brandstofkeuze want vanaf 12 oktober veranderen alle brandstofetiketten bij tankstations en bij autohandelaars.
Vanuit de Europese Unie heeft men beslist om de stap te zetten naar een uniforme lay-out van brandstofetiketten. Over heel Europa worden brandstofsymbolen gelijk gezet om de chauffeurs niet in verwarring te brengen. Daarnaast is de beslissing ook genomen in het licht van verschillende grondstoffen die in de toekomst er zullen bijkomen. 

Tankdop


Algemeen zal men de variaties in kleur en vorm transformeren naar universele zwart-witte symbolen die over heel Europa in gebruik zullen genomen worden.
 
- Voor mensen die benzine gebruiken, moet je uitkijken naar het ronde etiket waar de letter E op staat. Het bijgevoegde cijfer verwijst naar het percentage ethanol in de brandstof. In E5 zit bijvoorbeeld 5 procent ethanol wat gelijk staat met het huidige super 98, E10 daarentegen bevat 10 % ethanol en is de nieuwe benaming van huidige Super 95. Tot slot verwijst men naar Biobrandstof met de term E85.
 
- De dieselrijders moeten speuren naar het vierkante symbool waar de letter B in staat. In dit geval verwijst het bijgevoegde cijfer naar het aandeel biobrandstof in de diesel, zot zit in B7 bijvoorbeeld 7% biobrandstof. Moest je de letter XTL tegenkomen bij het tanken dan wijst dit op volledige synthetisch dieselbrandstof.
 
- Niet alleen de vloeistoffen maar ook degene die op gas rijden zullen moeten wennen aan de nieuwe benaming. Als je op gas rijdt neem je het ruitvormige etiket met de afkorting die overheen komt met het gas waar jij mee rijdt. De afkorting CNG staat voor aardgas, LPG voor vloeibaar petroleumgas, LNG voor vloeibaar aardgas en H2 voor waterstof.
 
 
Wees met andere woorden zeker attent als je de volgende keer aan de brandstofpomp staat. Zeker voor dieselmotoren kan een vergissing van brandstof grote gevolgen hebben. Voorlopig gaan we onze dagdromen tijdens het tanken even moeten stopzetten


Terug naar het overzicht